Een mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest.

Daar moest ik aandenken tijdens een gesprek dat ik gisteravond had met 1 van mijn loopster.

Ze vroeg belangstellend hoe mijn training voor de marathon ging en ik vertelde dat het de goede kant op ging en afgelopen weekend een duurloop had gedaan van 2 uur 20 minuten. Gelukkig zei ze, dus je hebt geen last meer van je knie? Natuurlijk wel, zei ik, dat is nooit volledig weg maar het is beheersbaar en zolang het dezelfde pijn is maakt het niet uit, dan gaat het goed. Slik je pijnstillers dan? vroeg ze en ik antwoordde: “nee dat niet want dan weet ik niet meer wanneer ik de normale pijn voel of wanneer het een blessure aan het worden is”.

Daar moest ik vanmorgen aan denken vandaar de titel. Het is heus niet zo dat ik vind dat je altijd maar kost wat kost door moet gaan, zeker niet. Ik ben een voorstander van het luisteren naar het fluisteren van je lichaam en niet door te lopen met klachten tot het blessures zijn. Dat is nog altijd de snelste weg naar herstel en weer lekker pijnvrij kunnen trainen. Zeg dan ook heel vaak tegen mijn lopers als ze met een voor mij herkenbare klacht komen, maak maar even een afspraak met de fysio of een sportmasseur.

Van de andere kant als ik bij ieder pijntje in mijn leven op de bank was blijven zitten tot het over was dan had ik heel veel plezier in mijn leven gemist. Lang geleden ben ik dan ook al heel bewust bezig gegaan met het herkennen van de signalen van mijn lichaam en geest. Nou ben ik nogal koppig dus ‘opgeven is geen optie’ Is de rechte weg niet mogelijk dan probeer ik altijd een weg te vinden om zo dicht mogelijk bij mijn doel te komen. Ik ben opgegroeid met de nodige grenzen en beperkingen, maar leerde al jong via een omweg toch te komen waar ik zijn wilde. Dat komt me tot op de dag van vandaag nog steeds goed van pas. Ik geniet van de reis van mijn leven en laat me niet door angst weerhouden om te doen waar ik gelukkig van word.

Nu dus even terug naar die knie van me, dat is wat het is. Geloof me; hoe minder ik hardloop, hoe vaker ik er last van heb. Dat zit misschien wel tussen mijn oren hoor.  Als ik stilzit, is mijn hoofd overactief en voel ik alles. Ben ik lekker bezig dan is dat een stuk minder. Soms voel ik een paar dagen niets, soms zeurt hij me de hele dag aan mijn kop. Na een pittige training of wedstrijd weigert hij wel eens een paar seconden dienst. Dan geef ik hem even wat extra aandacht en dan is het weer weg. Soms moet ik tijdens het trainen mijn passen een paar minuten aanpassen maar het gaat altijd weer weg. Soms kom ik na de koffie als een bezemsteel in beweging maar het gaat altijd weer weg. Nu komt de Tokyo marathon eraan en die ga ik uitlopen. Het is de laatste van de World marathon majors voor ons en koppig als ik ben, ga ik deze marathon ook nog lopen. Het is zoeken naar de juiste weg en ja het gaat ook nu via een omweg maar over die finish komen doe ik wel.

Zeg nu zelf, moet ik nu al stoppen met hardlopen omdat ik bang ben dat ik straks misschien niet meer zal kunnen hardlopen? En me nu al het plezier laten ontnemen? Waarom? Ik luister heel goed naar mijn lichaam, het is geen blessure maar een klacht die regelmatig aandacht vraagt. Dat krijgt hij, zelf behandeling en oefeningen maar ook sportmasseur, fysio, ESB. Ik hoef maar te kikken en ik kan terecht. Luisteren naar het fluisteren van mijn lichaam en het niet laten schreeuwen.

Dat is toch juist het speerpunt van Beweegjevitaal? Je beter voelen door te bewegen, Ga niet op de bank zitten wachten tot een ander je beter maakt. Laat stoppen met bewegen niet je doel zijn.  Beweeg in je eigen tempo en binnen je mogelijkheden. Een doel hoeft niet groot te zijn, het doel kan ook zijn nu beginnen. Ga van daaruit bouwen en op weg naar je doel. Al die mensen die binnen de grenzen van hun kunnen in beweging komen en blijven, hun grenzen verleggen, het vertrouwen in hun lichaam terug vinden doordat ze leren accepteren dat een ander niet bepaalt wat goed genoeg is, dat niemand bepaalt wanneer jij je doel moet bereiken. #nohumanislimited Kies je weg, geniet van je reis en neem je tijd!

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s